Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Consell de Nois i Noies impulsarà un fòrum participatiu i abordarà el benestar emocional (nova finestra)
15/11/2023 12:30:00
Educació

El Consell de Nois i Noies impulsarà un fòrum participatiu i abordarà el benestar emocional

Aquest matí s’ha constituït el Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet per al curs 2023-2024, en un acte en el qual ha participat el regidor de Serveis a les Persones, David Quirós.

El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet està integrat per 151 consellers i conselleres (81 de primària i 70 de secundària), i continuarà donant veu als infants i adolescents de la ciutat. L’objectiu és propiciar la seva intervenció a partir del desenvolupament de projectes concrets, tot creant xarxa amb els serveis i equipaments municipals, així com altres entitats i iniciatives ciutadanes.

Com cada any, els nois i les noies han rebut diferents encàrrecs que hauran de treballar durant el curs, en un exercici de participació projectiva que els permet materialitzar els resultats de la seva feina en la millora de la ciutat. En els més de 20 anys que fa que funciona, el Consell ha anat adaptant el seu funcionament a la realitat dinàmica i canviant de la ciutat.

L’encàrrec per als consellers i conselleres de primària per a aquest curs és impulsar el 1r Fòrum de Participació del Consell de Nois i Noies. Aquesta iniciativa vol, a partir del seu interès per les tecnologies i les xarxes, donar veu als infants per abordar com fer-ne ús de forma crítica i saludable. Els nois i les noies desenvoluparan mecanismes de participació, per tal de recollir les reflexions i propostes dels seus companys als centres.

Amb aquest fòrum es vol evidenciar la importància de la participació dels infants i la seva capacitat per aportar noves idees als projectes de la ciutat. D’aquí a l’abril, quan tindrà lloc el Fòrum, els consellers i les conselleres dissenyaran i organitzaran la trobada, fomentaran la participació dels seus companys i dialogaran amb experts en tecnologies.

Pel que fa a l’alumnat de secundària, aquest any l’encàrrec se centra en el benestar emocional, treballant d’una manera molt directa amb l’àrea municipal de Salut. Es vol recollir la mirada dels participants, de cara a definir actuacions de prevenció i millora.

Els consellers i les conselleres es distribuiran en tres grups:
  1. Píndoles de benestar emocional. Produiran i difondran reflexions, suggeriments i consells sobre benestar emocional a través d’uns espais al programa Aula L’H de Televisió de L’Hospitalet.
2. Silenci a la ciutat. Identificaran indrets silenciosos a la ciutat i hi proposaran petites intervencions per gaudir-los.
3. Aportacions al Pla local de benestar emocional. Col·laboraran amb l’àrea municipal de Salut, amb l’objectiu d’aprofundir en la diagnosi sobre salut emocional dels adolescents, conèixer i difondre els serveis i les entitats de la ciutat que ofereixen suport als adolescents i participar en la Taula de Salut Mental de la ciutat.
A més, s’enregistraran tres espais al programa Aula L’H sobre temes d’actualitat educativa de la ciutat i que explicaran l’activitat del Consell de Nois i Noies.

El Consell de Nois i Noies és un projecte participatiu, que té com a objectiu formar ciutadans i ciutadanes crítics i compromesos. El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies. La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part, aproximadament la meitat dels integrants. En el marc d’aquesta dinàmica, avui han rebut els carnets acreditatius als consellers i a les conselleres que aquest curs s’incorporen a l’experiència.

Aquest projecte s’emmarca dins de la Carta de ciutats educadores, en què la ciutat és entesa com a agent i espai educador que es transforma i millora a través de l’educació, i es beneficia de la seva capacitat d’escoltar l’opinió i el punt de vista dels nois i de les noies.

D’altra banda, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet forma part del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya, que aquest dissabte, 18 de novembre, mantindrà una reunió a l’espai Bital (carrer de José Agustín Goytisolo, 22-28) de L’Hospitalet.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400