Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de La campanya especial de seguretat d’estiu confirma l’eficàcia de la policia de proximitat (nova finestra)
18/09/2023 11:45:00
Convivència i seguretat

La campanya especial de seguretat d’estiu confirma l’eficàcia de la policia de proximitat

S’ha desenvolupat als Blocs de la Florida, l’avinguda de Severo Ochoa, la plaça d’Eivissa, la plaça de la Llibertat, la plaça Espanyola, el parc de les Planes i la plaça de Puig i Gairalt   El dispositiu, de caràcter transversal i amb la participació de Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i diferents àrees municipals, té l’objectiu de garantir la convivència veïnal

El pla especial de seguretat d’estiu, que s’ha dut a terme de l’1 de juliol al 17 de setembre en set espais de L’Hospitalet que mereixen una atenció especial, ha confirmat l’eficàcia de la policia de proximitat. El balanç s’ha tancat amb un fort descens d’incidències respecte a l’any passat. S’han atès 243 requeriments, davant les 715 queixes veïnals de l’estiu passat, en un operatiu que ha durat dos mesos i mig i que ha mobilitzat 627 efectius.

L’Ajuntament ha reforçat la policia de proximitat en aquest inici de curs polític amb l’objectiu d’enfortir els vincles de confiança entre la ciutadania i la Guàrdia Urbana. “La proximitat ens permet tenir un coneixement millor del territori i de les característiques generals de l’entorn per tal de donar una resposta més àgil als problemes que es puguin plantejar. Hem reforçat el nombre d’agents al carrer per escoltar activament la ciutadania i perquè ens pugui traslladar directament les seves inquietuds”, explica Jesús Husillos, regidor de Seguretat, Mobilitat i Recursos Humans. La Guàrdia Urbana de L’Hospitalet ha incorporat 41 agents a la seva plantilla en els darrers tres anys.

Les dades del pla d’estiu avalen l’aposta per la proximitat. L’operatiu s’ha desenvolupat als Blocs de la Florida, l’avinguda de Severo Ochoa, la plaça d’Eivissa, la plaça de la Llibertat, la plaça Espanyola, el parc de les Planes i la plaça de Puig i Gairalt, tres espais més que l’any passat. Durant el pla d’estiu, la Guàrdia Urbana ha posat 140 denúncies: 95 per infraccions de civisme (principalment, consum d’alcohol a la via pública i sorolls), 12 de trànsit i 33 en aplicació de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana (possessió de drogues o armes, resistència o desobediència a l’autoritat...).

També s’han desallotjat set botellons, s’han identificat 176 persones i s’han practicat quatre detencions. La policia local ha realitzat 444 controls estàtics a l’espai públic durant el pla especial de seguretat d’estiu i ha fet 39 inspeccions a establiments.

El pla especial de seguretat d’estiu és un dispositiu municipal de caràcter transversal en el qual participen la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i els serveis de Convivència, Via Pública, Neteja Urbana, Activitats i Sancions de l’Ajuntament.


Presència continuada a la via pública

L’aposta de l’Ajuntament per la proximitat busca augmentar la seguretat de manera objectiva, evitant la comissió de delictes; i de manera subjectiva, augmentant la percepció de seguretat entre la ciutadania. També suposa una millora del civisme, ja que proporciona un entorn de convivència i de relació ciutadana.

Els operatius es basen en la presència continuada i efectiva de la policia local a la via pública amb caràcter preventiu, amb un recorregut a peu de les parelles d’agents. Escoles, mercats, eixos comercials i els voltants de les entitats bancàries són prioritaris per establir-hi aquesta relació de confiança entre els ciutadans i els agents de la policia local i evitar accions delinqüencials i la compravenda de droga a petita escala.


Garantir la convivència veïnal

Pel que fa al pla especial de seguretat d’estiu, el seu objectiu ha estat el de garantir la convivència veïnal en una època amb un ús més intensiu de l’espai públic, actuant sobre les activitats que generen més queixes ciutadanes per molèsties originades a la via pública i als establiments. Alhora, es vol reduir la sensació d’impunitat que generen els actes incívics i els fets delictius aplicant tolerància zero en aquests tipus d’infraccions.

A l’espai públic, les actuacions s’han centrat en places, accessos, estacionaments i terrasses, mentre que els establiments objecte de més control són els bars, locutoris, autoserveis d’alimentació i perruqueries.

El pla ha inclòs patrullatges i punts de control policials, inspeccions en establiments i vetlladors, control d’horaris de tancament i intervencions cautelars, entre altres actuacions. Paral·lelament, s’han dut a terme accions de dinamització de places amb activitats cíviques i lúdiques, de conciliació comunitària i de neteja d’espais, entre d’altres, a més de la presència dels equips de facilitació de l’oci nocturn.

També està a disposició de la ciutadania i el teixit comercial l’app per a dispositius mòbils de Seguretat Ciutadana de L’Hospitalet, que permet realitzar trucades d’emergència a la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el 112, així com comunicar incidències i denúncies, amb un sistema de geolocalització que facilita una ràpida intervenció policial.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400